Raliul Ciprului (12 – 15 martie 2009): 50 de victorii pentru Loeb – Elena
După un raliu perfect, Sébastien Loeb şi Daniel Elena s-au impus, pentru prima oară pe o suprafaţă mixtă, în Raliul Ciprului. Echipajul cu numărul 1 de la Citroën a condus raliul de la start până la sosire şi şi-a trecut în cont a 50-a victorie din carieră în Campionatul Mondial de Raliuri. Dani Sordo şi Marc Marti au terminat raliul pe poziţia a patra, consolidând astfel prima poziţie pentru Citroën şi în clasamentul constructorilor.
În prima zi a Raliului Ciprului au fost programate şase probe speciale pe asfalt, maşinile fiind însă echipate cu pneuri de macadam. Cele două echipaje Citroën nu au avut nici o problemă şi au terminat ziua pe primele două locuri. Sébastien Loeb şi-a propus să termine ziua cu un avans de un minut faţă de rivalii săi şi a reusit. „Faptul că am fost primul la start a însemnat că pot să profit de trasele curate. Am încercat toată ziua să iau un avans cât mai mare pentru a sta mai liniştit pe macadam. Nu am fost la fel de rapid ca de obicei pe asfalt, dar trebuie să recunosc că modelul C4 WRC e plăcut de condus chiar dacă a fost echipat cu pneuri de macadam”, a spus Loeb, la finalul primei zilei din Raliul Ciprului.
Ziua a doua a marcat trecerea de la specialele pe asfalt, la cele pe macadam. Şi pe această suprafaţă Sébastien Loeb şi Daniel Elena au mers excelent păstrându-şi prima poziţie în clasamentul general chiar dacă au avut mici probleme la sistemul de frânare. „Am pierdut timp doar pe porţiunile cu noroi şi am curăţat drumul pentru cei din spate. Pe speciala Anadiou Diam, de exemplu, am pierdut 10 secunde pe doar doi kilometri. Apoi pe speciala a 10-a am rămas fără frâne. Chiar dacă problema s-a remediat pe sectorul de legătură, balansul maşinii a avut de suferit. Din fericire am avut un avans suficient de mare după prima zi şi cred că cele 49 de secunde faţă de Mikko Hirvonen sunt suficiente, dar va fi o zi foarte interesantă”, a mai spus Sébastien Loeb. Dani Sordo şi Marc Marti au pierdut un loc şi la finalul zilei secunde se aflau pe locul trei în clasamentul raliului.d
Pentru ziua a treia din Raliul Ciprului, echipajele au revenit în Munţii Trodos pentru cele mai mari provocări ale acestei etape. Ziua a debutat cu speciala Foini, lungă de 30 km, urmată de un parc de service de 15 minute şi cea mai lungă probă din campionat, Anadiou, de 40,54 km. Ziua s-a terminat cu încă o trecere pe specială Anadiou Dam (11,7 km), probă care a fost parcursă şi sambătă. În ciuda unui avans de 49 de secunde, Sébastien Loeb nu-şi putea permite nici cea mai mică greşeala. „Pe Foini, nu am primit timpii intermediari obţinuţi de Mikko Hirvonen, deci a trebuit să forţez foarte mult pentru a fi sigur că nu se apropie prea mult de mine. A fost foarte mult noroi, dar am supravieţuit. Mai sunt încă două probe şi trebuie să rămânem concentraţi până la final”, a spus campionul mondial en-titre.
În prima parte a ultimei zilei Dani Sordo a reuşit să-şi apere poziţia a treia în duelul cu Petter Solberg. „M-am simţit mult mai bine în această dimineaţă. Sunt mulţumit de felul în care am pilotat şi de timpul obţinut. Sunt concentrat 100% pentru a-mi apăra poziţia”, spus Dani Sordo. Sébastien Loeb a redus puţin ritmul pe final, dar nu l-a scăpat nici o secundă din ochi pe rivalul său: „Am mers prudent şi nu am riscat deloc pe cea mai lungă probă a raliului. Mikko a recuperat foarte mult timp, dar totul este sub control.” Pe aceeaşi probă, Dani Sordo a pierdut poziţia a treia în duelul cu norvegianul Petter Solberg: „Am oprit motorul într-un ac de par şi am pierdut cam 10 secunde. După aceea nu am mai riscat nimic pentru că vroiam să adun puncte pentru Citroën în clasamentul constructorilor. Faptul că Petter a urcat un loc în clasament nu a afectat deloc acest lucru.”
Ultima probă a raliului s-a terminat fără incidente iar Sébastien Loeb şi Daniel Elena au sărbătorit a treia victorie consecutivă în acest sezon. „Faptul că am ajuns la 50 de victorii este plăcut, dar este doar o statistică. Să fiu sincer, deja mă gândesc la victoria cu numărul 51. Totul a mers bine în acest raliu de la start la sosire. Modelul C4 WRC s-a comportat perfect atât pe asfalt cât şi pe macadam”, a completat Sébastien Loeb, care a ajuns şi la un record de 13 clasări consecutive pe podium începând cu Raliul Sardiniei 2008.
„A fost o etapă perfectă pentru noi”, a concluzionat Olivier Quesnel, directorul Citroën Racing. „Performanţa lui Sébastien Loeb este impresionantă. Ca de obicei a mers perfect singurul său obiectiv fiind victoria finală. A ştiut cum să-şi protejeze maşina pentru a face faţă acestui test extrem de dificil. Chiar dacă Dani Sordo nu a terminat pe podium, el a reuşit să adune puncte importante pentru noi în clasamentul constructorilor. Faptul că Petter Solberg a terminat în faţa sa nu schimbă cu nimic punctajul pentru noi. Avem acum un avans de 16 puncte după primele trei raliuri. Oare
cum aş putea să nu fiu mulţumit cu asta?”
Raliul Portugaliei, următoarea etapă din Campionatul Mondial de Raliuri, este programat în perioada 02 – 05 aprilie 2009.
Statistici Raliul Ciprului
Victorii de probe speciale
Ziua 1: PS 1 la PS 5 : S . Loeb (Citroën C4) – PS 6: D. Sordo (Citroën C4).
Ziua 2: PS7: JM. Latvala (Ford Focus) – PS8 : M. Hirvonen (Ford Focus) – PS9 : S . Loeb – PS10 si PS 11 : P. Solberg (Citroën Xsara).
Ziua 3: PS12 si PS 13: M. Hirvonen - PS14: M.Wilson (Ford Focus) şi JM. Latvala (la egalitate)
Clasament victorii PS: S. Loeb, 6 victorii – M. Hirvonen, 3 – P. Solberg si JM. Latvala, 2 – D. Sordo si M. Wilson, 1.
Liderii raliului: PS1 – PS 14: S. Loeb.
Rezultate finale – Raliul Ciprului 2009 * (etapa a 3-a din 12)
1. Loeb/Elena - Citroën C4 4h50’34’’7
2. Hirvonen/Lehtinen - Ford Focus +27’’2
3. Solberg /Mills - Citroën Xsara +1’49’’4
4. Sordo /Marti - Citroën C4 +2’26’’3
5. Wilson/Martin - Ford Focus +6’41’’0
6. Rautenbach /Barritt - Citroën C4 +11’11’’9
7. Villagra/Perez Companc - Ford Focus +13’18’’5
8. Al Qassimi/Orr - Ford Focus +13’44’’1
9. Sandell/Axelsson - Skoda Fabia +19’36’’6
10. Araujo/Miguel - Mitsubishi Lancer +19’54’’9
Clasament general FIA WRC – Constructori (dupa etapa a 3-a din 12)*
1. Citroën-Total, 48 puncte – 2. Ford, 32 p – 3. Stobart, 22 p – 4. Citroën Junior, 11 p – 5. Munchi’s Ford, 3.
Clasament general FIA WRC – Piloţi (dupa etapa a 3-a din 12)*
1. S. Loeb, 30 p, 2. M. Hirvonen, 22 p, 3. D. Sordo, 17 p, 4. H. Solberg, 10 p, 5. P. Solberg, 9 p, 6. M. Willson, 8 p, 7. JM Latvala, 6 p, 8. C. Atkinson, 4 p, 9. S. Ogier, 3 p, 10. C. Rautenbach, 3 p.
*Clasament provizoriu până la omologarea rezultatelor de către FIA