Startul in sezonul 2009 al Campionatului National de Raliuri se apropie cu pasi repezi. Intr-o perioada dominata de efectele crizei financiare, criza care se resimte deplin si in motorsportul autohton, noutatile sunt mai rare ca niciodata. Si daca ei nu vor sa ne zica, ne-am hotarat sa-i intrebam noi.
Asadar, 4tuning deschide seria de interviuri din 2009 cu unul dintre candidatii la titlul de campion national, Valentin Porcisteanu.
4tuning : Vali, peste mai putin de 2 saptamani se va da startul la Brasov in noul sezon competitional. Dar hai sa incepem cu inceputul. Ai debutat in 2003 cu Dacia Berlina si ai continuat pana in 2004 cu Dacia Nova GTI. Intre 2005 si 2007 ai facut trei sezoane cu Citroen Saxo VTS care ti-au adus doua titluri de vice-campion si unul de Campion la Trofeul N1.6. Anul trecut ai trecut la “grupa mare”, pe Mitsubishi Lancer Evo 7 si ai fost numit de nenumarate ori revelatia campionatului. Spune-ne te rog, in cateva cuvinte, ce au reprezentat pentru tine acesti 6 ani de motorsport.
Valentin Porcisteanu: Primul ‘’sezon’’ a fost foarte scurt, am participat doar la ultimele 2 etape, unde am obtinut rezultate foarte bune chiar la debutul nostru in Campionalul National de Raliuri.
Din pacate in anul 2004 Nova nu a mai fost o masina competitiva, restul concurentilor evoluand pe masini mult mai puternice, a trebuit sa ne multumim cu parcurgerea unui ‘’sezon de acomdare’’, reusind totusi intr-o etapa si o clasare pe podium. Au urmat sezoanele 2005 si 2006 unde am facut urmatorul pas, achizitionand un Citroen Saxo cu care am obtinut rezultate notabile, dar la final de sezoane reusind doar obtinerea pozitiilor secunde. Am decis ca nu voi parasi clasa N2 pana cand nu obtin un titlu de campion, lucru pe care l-am reusit in anul 2007 dupa o lupta extraordinara cu adversarul nostru direct.
In sfarsit, in 2008 am reusit marele pas catre ’’grupa mare’’, unde chiar din prima etapa am obtinut timpi foarte promitatori. Obiectivul propus la inceput de sezon a fost o clasare in primele 8 pozitii, lucru care s-ar fi putut realiza daca din 8 etape disputate nu am fi avut 4 abandonuri din diferite motive tehnice... Cu cele 4 etape incheiate am reusit obtinerea locului 10 in clasamentul general.
4tuning : Pentru acest sezon ai achizitionat masina campiona din 2008, mai exact, Mitsubishi-ul Lancer Evo 9 care a fost pilotat de Jarkko Miettinen. Ramane masina campioana si in 2009 ?Te intreb asta in conditiile in care Marco Tempestini va merge la asfalt cu Peugeot 207 Super 2000, ii vom avea din nou la start pe Gergo Szabo si pe Jarkko Miettinen si sa nu-i uitam pe Bogdan Marisca, Deni Ungur si Dan Girtofan care cu siguranta isi doresc revansa pentru sezonul trecut..
V.P. :Da, am mai facut inca un pas cu achizitia acestui Evo 9, o masina foarte competitiva si extrem de bine intretinuta de o echipa de profesionista. Mi-as dori extrem de mult sa pot castiga titlul national cu o masina campioana.... va fi o lupta foarte stransa, toti sunt piloti valorosi si merg foarte tare. Sunt curios de evolutia lui Marco la volanul unui S2000, iar in ce priveste evolutia mea, intotdeauna voi da tot ce pot pentru a obtine maximul si voi incerca sa atac primele 3 pozitii.
4tuning : Spune-ne putin cum stai la capitolul sustinere, deoarece majoritatea participantilor se plang de efectele crizei financiare.
V.P. :Intr-adevar criza financiara a afectat si sportul cu motor, implicarea sponsorilor devenind din ce in ce mai redusa. Urmarile acestei lipse de fonduri se va vedea in numarul scazut de inscrisi la fiecare concurs. De cand practic acest sport nu prea am beneficiat de ajutoare din partea sponsorilor majoritatea cheltuielilor fiind suportate cu bani de acasa.... Si in sezonul 2009 noua masina va purta sigla Vallino, marca noastra pe care incercam si in acest an sa o promovam cat mai bine. Sa speram ca nu va fi singurul brand de pe masina, momentan inca astept raspunsuri de la cativa posibili parteneri.
4tuning : De-a lungul carierei ai facut parte din doua echipe, Eurolines si UCM Resita. Cat de importanta este apartenenta unui echipaj intr-o echipa ?Te vom vedea in 2009 sub culorile unei echipe din CRR ?
V.P. :In 2004 si 2005 am facut parte din echipa Eurolines, iar in 2006 din echipa UCMR. Ambele echipe la momentele respective au fost alcatuite din piloti valorosi, cum ar fi Mihai Leu, Romulus Preda si Gugu Graef de la care am avut multe de invatat. Din lipsa fondurilor sponsorii nu au putut asigura toate cheltuielile necesare, fiecare pilot avand sponsorul lui principal, si din acest motiv rezultatul pe echipe nu a fost cel la care se spera. Ca imagine este bine sa faci parte dintr-o echipa, fiind ’’vazut’’ mai bine de viitori posibili sponsori. Cat despre 2009, nu cred ca voi face parte din nici o echipa.
4tuning : 2009 se presupune un sezon de revolutie, prin prisma noilor membri ai federatiei. S-au facut alegeri, s-a ales un nou presedinte, noi comisii. Cum vezi evolutia raliurilor pana la noile alegeri si ce asteptari ai de la noua conducere ?
V.P. :Intr-adevar, s-au ales noi membri si un nou presedinte, care de fapt in mare parte sunt aceleasi persoane. Mi-as dori foarte mult sa se ajunga la un acord intre FRAS si ACR pentru binele acestui sport, pe toate planurile. In acest sezon exista posibilitatea participarii noastre la una sau mai multe etape din diferite campionate europene sau internationale si nu ar fi deloc bine sa ne confruntam din nou cu problemele eliberarii licentelor internationale. Cat despre alte ’’pretentii’’ sper sa existe transparenta si corectitudine in privinta deciziilor luate pentru problemele de orice gen care pot aparea intre sportivi si nu numai.
4tuning : Sa revenim putin la raliuri, strict pe plan sportiv. Avem in 2009 un calendar de 8 etapte, dintre care 5 pe macadam si 3 pe asfalt, cu un macadam intercalat intre doua asfalturi. De asemenea s-au introdus doua etape noi, la Timisoara si la Arad. Cum vezi aceste schimbari si care e strategia ta pentru acest sezon ?
V.P. :
Pentru mine pot sa zic ca este un avantaj numarul mai mare de etape pe macadam, fiind un fan declarat al macadamului. Nu prea am fost de acord cu etapele intercalate, cand ai buget si o echipa de asistenta profi nu e nici o problema, in schimb cand ai mai putini bani la dispozitie si folosesti de ex. aceeasi suspensie pe ambele suprafete e putin mai complicat. Ideea introducerii de etape noi este extrem de benefica. Este bine sa mai alergam pe probe speciale noi ’’necunoscute’’, pe care nu le-am mai parcurs de zeci de ori. Strategia pentru acest an este de a ataca primele 3 pozitii atat pe asfalt cat si pe macadam, dar cu sperante mai mari pe suprafata favorita...
4tuning : Raliul Brasovului, prima etapa din acest sezon are o formula mai economica. 8 probe speciale, doua regrupari lungi, s-a renuntat la superspeciala de pe arena sportiva Ion Tiriac. De asemenea, s-au reintrodus mai vechile probe din zona Zarnesti. Te avantajeaza aceste schimbari ?
V.P. :Numarul probelor speciale este relativ mic. Intr-adevar regruparile lungi te cam scot din ritm, plus ca probabil o sa fie cam frig si vom tremura de doua ori....
Renuntarea la superspeciala de pe arena este o pierdere, pe acea suprafata se putea face spectacol foarte usor si puteai fi vizionat de foarte multi iubitori de motorsport.
Am mai alergat pe probele de la Zarnesti in 2006. Sunt cam de viteza, dar nu cred ca ne vor crea probleme.
4tuning : Desi abia la sfarsitul lui 2008 ai achizitionat noua masina, ai avut ocazia sa o testezi la doua evenimente: Rally Show Sibiu si Winter Rally Covasna. Spune-ne in mare care sunt diferentele intre Evo 7 si Evo 9.
V.P. :Masina am achizitionat-o inainte de Rally Show-ul de la Sibiu si mi-am dorit participarea acolo cu dorinta de a simti diferenta intr-o competitie importanta alaturi de pilotii de top din CNR. Am obtinut pozitia secunda dupa o lupta fantastica cu Manu(n.r. Manuel Mihalache-Mitsubishi Lancer Evo9), si sincer recunosc, ca la volanul batranului evo 7 nu aveam sanse sa ajung pana in finala. Diferentele nu sunt foarte mari, dar pe probele speciale se vor simti si sunt sigur ca timpii obtinuti vor fi foarte competitivi. Cat despre ’’joaca’’ de pe zapada Covasneana, a fost o experienta foarte placuta unde am fost impresionat de aderenta oferita de gumele cu cuie utilizate in WRC.
4tuning : Vali, cel putin 8 saptamani pe an esti pilot in Campionatul National de Raliuri, il ai copilot pe Dan Dobre si mergeti pe un Mitsubishi Lancer Evo 9. Spune-ne in restul timpului ce “pilotezi ”, pe cine ai “copilot” si de exemplu, in cat timp faci un drum Bucuresti – Pitesti ?
V.P. :In timpul liber ’’pilotez’’ un VW Golf GTI, de care sunt foarte multumit. Ca ’’navigator’’ o am pe prietena mea, Alina Bunica pilot si ea in CNR.
Drumul Pitesti – Bucuresti il parcurg foarte des si in functie de graba poate dura o ora, sau jumatate de ora.
4tuning : Intr-o perioada in care motorsportul romanesc are nevoie de mediatizare mai mult ca niciodata, 4tuning.ro vine in ajutor si lanseaza o noua sectiune, dedicata in totalitate competitiilor interne. Pe langa partea de expunere, se incearca crearea unei punti intre pasionatii de tuning si cei de raliuri. Cum vezi aceasta noua idee ?
V.P. :Aceasta promovare din partea 4 tuning este extrem de benefica si intr-adevar aparuta intr-o perioada dificila, va mediatiza mai mult acest fenomen si va aduce si mai multi pasionati de masini alaturi de competitiile automobilistice.
Interviu realizat de Dori Manciu pentru 4tuning.ro
Foto :Gabi Tomescu